Acai

Acaipalmen är en, hög, smal palm som kan bli upp till 25 m hög. Den producerar acai frukten som växer i klasar. Frukten kan bli upp till 2 cm i diameter, med ett enda stort frö inuti omgivet av trådiga fibrösa höljen och en tunn oljig beläggning. Varje klase kan väga upp till 6 kg och ett träd ger i genomsnitt 24 kg frukt årligen.

Ursprungsbefolkningen i Amazonas regnskog har traditionellt använt Acai som en örtmedicin för att behandla en rad sjukdomar, hudsår och håravfall.

Beståndsdelarna i acaioljan är antocyaniner, fytosteroler, essentiella fettsyror. Acaiolja kvalificeras som matolja, främst på grund av att linolsyra (Omega 6) och oljesyra (Omega 9) innehåller huvudsakligen enkelomättade fettsyror (upp till 61%) och fleromättade fettsyror (upp till 10,6%).

Acaioljan är en nykomling inom kosmetiktillverkningsindustrin och används främst i produkter för att förhindra hudens åldrande genom att främja cellulär ämnesomsättning. Acai innehåller antocyaniner som ger den dess mörklila färg, ett antioxidantämne som minskar fria radikaler.